Granny square haken

Granny square haken

Granny Square is een hele beroemde term binnen het haken. In het Nederlands kunnen we het ook het Oma vierkantje noemen en het verwijst naar een basispatroon. Dit vierkantje kan namelijk als basis gebruikt worden voor ontelbaar veel verschillende ontwerpen. Nieuwsgierig naar Granny Squire haken? In dit artikel vertellen we je alles over dit basisontwerp.

Granny square haken

Zoals eerder gezegd betekent de naam letterlijk ‘Oma vierkantje’. Waar de naam exact vandaan komt is niet bekend. ‘Vierkant’ wijst uiteraard op de vorm van het patroon. De eerste officiële vermelding van de naam vinden we al in het boek ‘The Weldon Company’ uit 1897. In dit boek wordt het gehaakte vierkantje aangeraden wanneer je de restjes wilt opmaken. Vanuit dit patroon kun je namelijk van alles maken. Het lijkt er echter op dat het patroon al veel langer werd gebruikt door vrouwen die haakten. Zeker is in ieder geval dat er tot op de dag van vandaag nog steeds ontzettend veel gebruik wordt gemaakt van dit patroon. Je kunt er namelijk alle kanten mee op. Of je nu enkele onderzetters mee wilt maken of een hele sprei; het is allemaal mogelijk. Het hangt er maar net vanaf hoeveel van de vierkantjes je maakt.

Ook leren haken?

Dat haken op dit moment ontzettend hip is, merk je natuurlijk al snel genoeg om je heen. Maar wil jij ook eenvoudig leren haken? Dan is de Granny square haken de meest snelle en eenvoudige manier om van alles te haken. Via internet vind je vele verschillende websites waar je kunt leren om op deze manier te haken. Bovendien kun je er ook nog eens vele Granny square patronen vinden. Aan de hand van deze patronen is het nog eenvoudiger om te leren haken. Of je nu op zoek bent naar een gemakkelijke manier om te leren haken via Granny square of naar lastige Granny square patronen die een heuse uitdaging voor je vormen; het is allemaal eenvoudig en snel te vinden via internet. Als je wilt, kun je vandaag zelfs nog beginnen met het Granny Square haken.